Stereograme

Ca să vezi o stereogramă trebuie să priveşti defocalizat, ca şi cum ai privi la un obiect aflat în depărtare. La început trebuie să te antrenezi. La unul din cursurile de NLP Master, unora dintre participanţi le-a luat mai mult de jumătate de oră ca să reuşească, iar altora le-a luat mai puţin dar nimeni nu a reuşit din prima. Iniţial pare imposibil, dar apoi ceva face click. Este ca atunci când încerci să înoţi şi ţi se pare că te scufunzi ca un bolovan, până când într-o zi reuşeşti prima dată să te menţii la suprafaţă şi de atunci ştii să înoţi. În principiu, toţi oamenii care au 2 ochi pot să vadă stereograme. Există şi o carte numită Magic Eye despre acest lucru, cu multe ilustraţii color.

Mie, acum, îmi ia doar 2 secunde ca să văd o stereogramă 3D, chiar şi pe ecranul calculatorului.

Cum se face? Odată ce ai focalizat la distanţă, începe să schimbi focusul uşor-uşor din ochi, până când apare ceva 3D, chiar dacă nu este clar. În acel moment, lasă creierul să calibreze automat focalizarea (nu gândi şi nu te strofoca) şi vei reuşi să clarifici imaginea şi să o menţii câteva secunde. Dacă te poţi relaxa sau dacă te antrenezi, vei putea să menţii acea imagine 3D un timp îndelungat.

De obicei, această percepţie este acompaniată de o stare de linişte mentală. Rigidizarea privirii face deseori ca percepţia noastră să se rigidizeze şi ea, de aceea stereogramele sunt atât de relaxante.

Am pregătit pentru tine o listă cu resurse care te ajută să economisești timp și să lucrezi mai relaxat(ă). Abonează-te la newsletter și o vei primi pe mail, urmată de alte articole care te ajută pas cu pas să cultivi concentrarea, relaxarea și eficiența.

Da, le vreau!