RESURSE – Memorie, Atenţie şi Focus

Lumosity – exerciţii foarte eficiente pentru antrenamentul mental

Un articol despre avantajele exersării memoriei

Scene din filme (atenţie – SPOILERE!)

Cum să ajungi de la mic infractor – avocat folosindu-ţi memoria
În serialul Suits, Mike îşi foloseşte memoria fotografică pentru a depista nişte poliţişti sub acoperire, ca să nu-l prindă întrucât transporta o valiză cu iarbă, după care nimereşte în mijlocul unui interviu pentru o firmă de avocatură. Vă las să descoperiţi ce se întâmplă.

Cum să construieşti un palat al memoriei
Aici e o scenă din serialul The Mentalist, dar am să scriu şi un articol despre asta.

O scenă foarte tare despre memorarea unui şir de cuvinte cu capul sub apă
Imaginează-ţi că eşti într-o ţară din Orientul Mijlociu şi trebuie să treci un test dificil de memorie, pentru că altfel vei eşua în misiunea ta şi vei fi probabil şi omorât(ă). Nişte mafioţi ruşi te înşfacă şi te duc la baie, unde este o cadă plină cu apă. Apoi unul din ei îţi spune: Fi atent! Vulpe, anvelopă, mistreţ, antivirus, cremene, iasomnie, ereditate, ceşti. Şi te bagă cu capul la fund. Cât de multă încredere ai avea în memoria ta? Ia închide ochii şi ţine-ţi respiraţia şi încearcă să le memorezi, apoi verifică dacă ai reuşit. În The Mentalist, Patrick Jane primeşte o misiune secretă şi are de trecut o astfel de probă de memorie în mâinile unor mafioţi ruşi în Liban – memorarea unui şir lung de cuvinte fără nicio legătură între ele. Nici măcar nu sunt toate substantive. Între fiecare serie de cuvinte, mafioţii adaugă un element de surpriză.

Poate să vi se pară greu, dar de fapt e uşor – este un truc, aşa cum spune şi în film. Important este să foloseşti metoda corectă de memorare, adică să nu încerci să le memorezi mecanic că nu poţi – ci să creezi o poveste din ele şi să legi imaginea fiecărui cuvânt de imaginea următorului cuvânt într-un mod cât mai memorabil. Poţi să faci nişte imagini ridicole, supradimensionate sau şocante. Pentru lucruri mai simple, când nu eşti sub presiune, pot fi şi imagini obişnuite că oricum le ţii minte. Eu folosesc deseori aceaastă abilitate. Am folosit-o pentru numărul de card şi pentru numere de telefon. Nu m-am antrenat în acest lucru ca să o pot face instantaneu, dar am de gând să mă antrenez curând. Dacă aş şti că peste o lună mi se va da un test similar, aş fi sigur că mă pot pregăti la timp şi cred că şi tu poţi.

Una din cele mai tari faze este când îi spune la un moment dat: te duci înapoi în America şi când ajungi acolo suni la numărul ăsta (după care îi arată o foaie cu numărul timp de 1 secundă). Nu ţi-ar plăcea să poţi să faci asta?

Videoclipul este aici. Scenele sunt la minutul 10 şi 18.

Despre concentrare în situaţii de criză
Câteva scene din Battlestar Galactica: Razor
BSG este unul din cele mai bune şi intense filme SF pe care le-am văzut. Iar acest sequel este despre unul din cele mai neînduplecate personaje din orice film, Admiral Cain, care a luat nişte decizii extrem de dure pentru a salva echipajul într-o situaţie cu totul disperată. Dacă vă place, citiţi măcar un pic pe Wikipedia despre contextul filmului şi vă recomand măcar câteva episoade din serial. Când vă e lene să faceţi ceva, vă puteţi gândi dacă, prin ceea ce faceţi în momentul acela, aţi fi pregătiţi pentru o astfel de situaţie.
www.dailymotion.com/video/x2ndhsy – minutul 9:25; minutul 19:08

Înfruntarea unei situaţii extreme prin relaxare (sigur că filmul e un pic ridicol dar e fun)

A nu urmări un interes personalepisod din Kung Fu Panda: Legends of Awesomeness

A avea curaj atunci când toţi ceilalţi cred că totul e pierdut
A face ceea ce ştii să faci bine, chiar dacă nu poţi rezolva toate problemele lumii

Am pregătit pentru tine o listă cu resurse care te ajută să economisești timp și să lucrezi mai relaxat(ă). Abonează-te la newsletter și o vei primi pe mail, urmată de alte articole care te ajută pas cu pas să cultivi concentrarea, relaxarea și eficiența.

Da, le vreau!