Învaţă să reţii numere foarte rapid cu sistemul PEG

Să reții numere rapid este distractiv în primul rând, dar poate fi și util în multe situații de zi cu zi. Sistemul PEG este unul din sistemele cele mai folosite și este util pentru numere scurte până la 10 cifre.

Cu ce te ajută?

Multă lume când aude că se pot memora numerele rapid mă întreabă în mod retoric “Și la ce te ajută asta?” ca și cum ar fi evident că nu te ajută la nimic. Totuși, majoritatea oamenilor se găsesc deseori în situații în care ar putea economisi timp dacă ar ști un anumit număr pe dinafară și nu ar trebui să îl caute. De exemplu, dacă vrei să suni pe cineva și ți s-a terminat de tot bateria la telefon, poți să suni persoana de pe telefonul altcuiva dacă știi numărul pe dinafară. Dar mai multe despre situațiile în care te ajută să memorezi numere în articolul următor. Acum despre sistemul PEG:

Când este util sistemul PEG?

Sistemul PEG este util:
– pentru numere scurte până la 10 cifre
– și în situații în care ai suficient timp să ca să îți construiești mental o poveste pentru acel număr, măcar 10 secunde.

Există alte sisteme care sunt mai rapide și care îți permit să reții un număr de telefon aproape instantaneu, astfel încât, dacă treci pe lângă un anunț publicitar să poți lua numărul în timp ce vorbești cu cineva, fără să faci mai mult de 1 secundă pauză în conversație și să treci mai departe fără să te oprești.

Cum funcționează

Acest sistem presupune să asociezi fiecărei cifre o consoană așa cum vom vedea mai jos.
Cu aceste consoane formezi apoi cuvinte în care vocalele poți să le pui cum vrei.
Vocalele nu reprezintă aici cifre, ele nu contează.

Un exemplu simplu:
Dacă am avea cuvintele în engleză asociate cu 1, 5 și 8 astfel:
1 = tie
5 = owl
8 = ivy
158 ar putea însemna un om care încearcă să-și pună cravata, dar vine repede o bufniță în zbor și i-o fură, apoi dispare cu ea într-o vie.

De ce funcționează?

Pentru că numerele sunt dificil de reținut din cauză că sunt abstracte. Nu le putem vizualiza. Chiar dacă vizualizezi numărul în sine, așa cum se scrie, acest lucru nu te ajută prea mult. Ei bine, când poți să transformi numărul într-o imagine sau într-o poveste, atunci el devine ceva familiar, la fel de ușor de ținut minte precum faptul că ai trecut printr-un parc și cineva cânta la chitară sau cineva în costum de clovn s-a apropiat de tine și ți-a cerut o țigară.

Și acum trecem efectiv la treabă. Poți asocia fiecărei cifre ce consoană vrei tu, dar există câteva metode standard. De asemenea, dacă vrei la un moment dat să te inspiri din sistemul altei persoane, ar fi util ca sistemul pe care l-ai încercat inițial să nu fie mult prea ciudat. Mai ales că există site-uri care îți pot calcula cuvinte pentru un anumit număr, dar acele site-uri folosesc sistemul standard. Un sistem destul de standard ar fi:
1 = t și d (pentru că ambele au un băț vertical)
2 = n (care are două picioare)
3 = m (trei picioare)
4 = r
5 = l (caracterul latin pentru 50 este L)
6 = ș (sh), ch sau j, precum și g-ul “soft” ca în “gem” (în română, șase începe cu ș)
7 = k sau g
8 = f sau v (f de mână are două bucle, ca și cifra 8)
9 = b sau p (ambele seamănă cu un 9 întors sau în oglindă)
0 = z sau s

Apoi poți să faci ce cuvinte vrei tu, dar este util să ai și anumite cuvinte gata pregătite, dacă vrei să fii mai rapid. Când vezi un număr și vrei să faci repede o poveste, îți ia timp să te gândești cum să legi imaginile între ele. Ar fi bine să nu trebuiască să stai să te gândești și pentru a crea acele imagini. Poți avea câte o imagine prestabilită până la numărul 99. Un set de imagini pentru cifrele de la 1 la 9 ar putea fi următorul. Practic, trebuie să găsim cuvinte care să conțină doar una din consoane, iar în rest doar vocale. Încercăm întâi în engleză și apoi în română:

1 – tie
2 – hen
3 – ham
4 – rye
5 – owl
6 – shoe
7 – key
8 – ivy
9 – pie

1 – tei
2 – nai
3 – om (de zăpadă)
4 – Aro (mașina)
5 – uliu
6 – șea
7 – chei
8 – vie
9 – bou

În general, mie nu îmi place să folosesc imagini ale unor persoane. Dacă am imagini cu animale, îmi imaginez animale din lemn sau din alt material, nu vii. Când îți imaginezi o poveste, deseori este mai ușor să legi imaginile între ele dacă faci să se întâmple ceva spectaculos cu un obiect: este tăiat, spart, etc. În plus, dacă în setul de cuvinte pentru numerele 0 – 99 ai mai multe obiecte care taie, de exemplu, pentru 28 ar fi “knife”, și vrei să legi imaginea unui cuțit de imaginea unui alt obiect, cea mai evidentă asociere este cum cuțitul taie sau se înfige în acel lucru. Dacă acolo ai o persoană, pare un pic ciudat. De aceea la numărul 3, am zis om de zăpadă. Bufnița pot să mi-o imaginez de hârtie sau de lemn, etc.

Aici este un site care îți poate oferi mai multe variante de numere pentru un anumit cuvând, și invers.

Articol publicat în categoria: Învățare și memorie
Vezi și alte articole care ating subiectul:

Poți să lași un comentariu mai jos, dar întâi, am un cadou:

Am pregătit pentru tine o listă cu resurse care te ajută să economisești timp și să lucrezi mai relaxat(ă). Abonează-te la newsletter și o vei primi pe mail, urmată de alte articole care te ajută pas cu pas să cultivi concentrarea, relaxarea și eficiența.

Da, le vreau!

Comments are closed.