Despre flaut, fluiere și fluiericiuri – cum e să cânți la un instrument de suflat

Am început să cânt la flaut de 3 luni (din ianuarie 2017) și vreau să vă povestesc câteva lucruri interesante despre cum e să cânți la un instrument de suflat – poate voi sau copiii voștri vor vrea la un moment dat să se apuce de un astfel de hobby.

Voi scrie mai multe articole despre cum cântatul la un instrument de suflat ne învață despre respirație și cum cântatul la orice instrument ne învață despre ritm, armonie și ne dezvoltă mintea. În acest articol este vorba însă despre diferitele tipuri de fluiere și despre flautul occidental de concert, cel la care cânt eu și despre care știu cel mai mult. Am să includ și mai multe videoclipuri pentru fiecare care îmi plac foarte mult.

Dacă ți-ar plăcea să cânți la un insturment de suflat, iată o serie de lucruri interesante legate de tipurile de insturmente, avantajele și dezavantajele fiecăruia, pe care eu nu le știam înainte să înceapă să mă pasioneze domeniul:

Câteva din instrumentele despre care știu câte ceva:

1. Flautul de concert
Este preferatul meu, este un instrument destul de scump, făcut din cupru și placat cu argint (sau, unele mai șmechere, chiar cu aur) și are numeroase mecanisme și clape ajutătoare care îți permit să cânți mult mai ușor anumite pasaje dificile. Are un sunet foarte puternic, deci se aude foarte bine atunci când este acompaniat de chitară și alte instrumente. Flautul are mai mult de 3 (trei!) octave, putând atinge chiar și vreo 3 note din octava a 4-a.

Iată o piesă cu James Galway cândând și improvizând (cred) pe tema piesei Concerning the Hobbits:

2. Recorder-ul, numit și Blockflote
Acest instrument foarte utilizat în perioada Baroc este și el un instrument de concert, există piese de Vivaldi și alți compozitori care utilizează intens Recorder-ul, dar el este cunoscut în general ca un instrument rudimentar pentru copii, cu toate că poate cânta notele din mai mult de două octave. Deși nu are clapele ajutătoare ale flautului, Recorder-ul este potrivit pentru a cânta piese foarte rapide și are și alte posibilități, cum ar fi faptul că poți să cânți la două recordere dintr-o dată, să cânți și să sufli în același timp sau să produci practic orice notă. La flautul cu clape închise, fie apeși o clapă, fie nu o apeși, în timp ce la Recorder poți să acoperi o gaură pe jumătate sau doar un sfert și să produci tot felul de efecte. Totuși, există și flaut cu găuri deschise, însă este mai greu de cântat la el, fiind de obicei pentru profesioniști.

Iată o piesă cu formația Per Kelt a cărei solistă cântă incredibil de repede la Recorder, iar aici, și din gură:

Apoi, nu există doar un singur tip de Recorder, ci un cântăreț care dă concert poate să schimbe și 16 sau mai multe Recordere diferite. Există și mai multe tipuri de flaut, dar nu chiar atât de multe. Există flautul alto, flautul bass și cel contra-bass și poate încă unul sau două.

3. Tin Whistle
Este un instrument din metal cu un sunet clar, potrivit pentru melodii vesele cum sunt multe piese de pe coloana sonoră a unor filme, dar și muzică folk. Există diferite tipuri de acordaj, deseori fiind folosit cel acordat în D (Re), care permite să cânți cu ușurință piese scrise într-o anumită tonalitate, în timp ce alte tipuri de acordaj te ajută să cânți mai ușor piesele scrise în tonalitățile respective.

Iată o piesă care îmi place mult (dați pe la 35 de secunde înainte):

4. Flautul indian sau Bansuri
Bansuri este un flaut dintr-o bucată, din bambus, dar se suflă într-un mod foarte similar cu flautul occidental, prin lateral. Bansuri nu are clape, de aceea găurile trebuiesc acoperite cu degetele și provocarea este să acoperi cât mai bine găurile pentru că altfel nu sună sau sună prost. La cele care sunt foarte lungi, găurile nu se mai acoperă cu buricele degetelor, ci cu partea dinainte de vârf, ca să spun așa, pentru că altfel nu ajungi ușor. Există mai multe tipuri de Bansuri, iar modelele mai recente pot avea 7 găuri în loc de 6 pentru a putea cânta o gamă mai variată de note.

5. Ocarina
Despre ocarină nu știu foarte multe, decât că sună superb, pare a fi super portabilă și există chiar ocarine care au mecanisme ajutătoare pentru anumite note. Iată una dintre piesele pe care o când și eu la flautul, din Warcraft III – The Frozen Throne:

Dintr-o bucată sau nu

Nu știu câtă lume știe că flautul de metal, de concert, nu este dintr-o bucată. Flautul meu de exemplu este foramat din 3 părți, și de fiecare dată când cânt în montez, iar apoi îl dezasamblez și îl curăț (ca pe o pușcă) pentru a nu se oxiada. Având anumite mecanisme și clape care te ajută mult să cânți mai ușor piese grele, el trebuie transportat în cutia lui specială și de aceea trebuie mereu demontat. Trebuie să îl demontezi ca să îl cureți de apa care se formează prin condens atunci când sufli aer cald, și în plus, el nu încape în cutie decât demontat, iar cutia îl ferește de praf. Montarea durează mai puțin de 30 de secunde dacă ești îndemânatic, iar curățarea mai puțin de 1 minut. Mie îmi place – parcă aș demonta o pușcă. E interesant. Însă nu poți să umbli cu el pe munte agățat de rucsac și acoperit cu o cârpă! Am să scriu un articol mai lung despre acest flaut la care cânt, dar momentan să trecem și la altele. Un alt instrument care pare dintr-o bucată dar nu este ar fi Recorder-ul, care este format din două bucăți. Însă din câte știu eu el nu se curăță neapărat după fiecare sesiune de cântat. Un alt lucru interesant este că poți să cânți și numai la piesa prin care se suflă, separată de restul Recorder-ului (la fel și la flaut), dacă vrei să exersezi sau să te joci.

Altele sunt dintr-o bucată, cum ar fi flautul indian (Bansuri), Cavalul românesc, etc. Ele sunt făcute practic dintr-o singură bucată de lemn sculptată.

Cu mecanisme sau fără

Majoritatea fluierelor tradiționale sunt fără mecanism. Avantajul lor este că pot fi transportate ușor și probabil sunt mult mai rezistente la schimbările de temperatură și la praf. Eu pot să vă spun ce știu de la profesorul meu de flaut despre flautul de concert, cu mecanisme. Flautul are niște pernițe, cele care ajută ca atunci când apeși clapele, să se închidă bine gaura și să iasă sunetul curat. Avantajul este că e foarte ușor să scoți un sunet curat atâta timp cât pernițele nu s-au stricat. Dar ele sunt foarte sensibile și la schimbări foarte mari de temperatură sau dacă intră praf, se pot sparte, iar un set nou costă cam 70 de lei. De aceea flautul trebuie transportat mereu în cutia lui, care îl ferește de praf, de soare și de lovituri. În plus, atunci când flautul este asamblat, dacă îl scapi pe jos se strică, și cel mai ieftin model decent este cam 700 de lei (deși se găsesc flaute și la 400 de lei). Eu nu regret sub nicio formă faptul că l-am cumpărat pe al meu, și are multe avantaje, dar mi-ar plăcea să învăț să cânt, mai târziu, și la un tip de fluier fără mecanisme ca să merg cu el atârnat de rucsac, învelit într-o eșarfă, și să pot să-l scot oricând și să când ceva vesel și apoi să nu trebuiască să stau să-l curăț. Așa aș putea să-l iau la munte sau în parc când am cursul de Qigong. Ca să cânt 5 minute nu prea îmi vine să iau ditamai cutia după mine și apoi să stau aproape 1 minut numai să îl curăț.

Acum, să spunem ceva și despre avantajele majore ale mecanismelor. La flautul de concert, este foarte logic felul în care se iau notele cu diez (#) sau bemol (b), adică notele care sunt doar cu un semiton mai sus sau mai jos decât nota de bază. De exemplu, Sol-diez se ia la fel ca Sol doar că se mai apasă o clapă ajutătoare, și la fel este și în octava a 2-a. Pentru Si-bemol se ține apăsată una dintre clapele de dedesubt (care stă aproape mereu apăsată), iar atunci când partitura cere Si normal, se mută degetul mare pe clapa de alături și rămâne acolo. Și la fel este și în octava a 2-a. În schimb, la Recorder sau Blockflote, Si bemol necesita să lași descoperite doar anumite găuri printre altele care erau acoperite, și era o poziție a degetelor care simțeai că îți pune mintea pe bigudiuri în primă frază, chiar dacă o luai cu răbdare. Cu atât mai greu era să nimerești acea poziție în viteză, în timp ce cântai ceva. Adevărul e că eu cu Recorderul am început, și am învățat poziția aceasta, dar la flaut e mult mai ușor. Acum, când am ajuns la niște exerciții mai grele și deja mă apropii de a putea să cânt o piesă foarte dificilă din Lord of the Rings (care profesorul meu spune că este pentru anul 3 de flaut în mod normal), nu mi-aș dori să încerc să fac acest lucru la Recorder flute.

Tipul de acordaj
Unele fluiere sunt acordate într-o anumită gamă pentru a putea cânta mai ușor un anumit gen de muzică, de exemplu flautul irlandez, precum și Tin Whistle, sunt acordate deseori în Re și pot să cânte cu ușurință piese tradiționale irlandeze fără a trebui să faci prea multe artificii și poziții ciudate ale degetelor. În același timp, acesta este cel mai similar cu un flaut de concert acordat în Do, întrucât la flautul de concert, când sunt apăsate toate clapele principale, iese tot nota Re, în timp ce pentru Do de jos, se apasă o clapă suplimentară mai mică. Dacă vreți lămuriri sau să postez niște poze, comentați la acest articol pe pagina de Facebook a site-ului și o să mă străduiesc.

Gama de note pe care pot să o atingă
Chiar dacă vrei să cânți doar muzică ușoară, piese de film, etc., în general ai nevoie să ajungi măcar până la nota Re din octava a 3-a. Cel puțin la piesele pe care vreau să le cânt eu. De exemplu, piesa Concerning the Hobbits din Lord of the Rings ajunge până la Re din octava a 3-a. La fel și Oogway Ascends din Kung Fu Panda. Chiar și o piesă de meditație pe care o ascultam eu cântată la flautul indian, care părea destul de monotonă după urechile mele, am aflat de la profesorul meu că ajunge până la aceeași notă.
Ei bine, flautul occidental acoperă întreaga octavă a 3-a, și are chiar și 2-3 note din octava a 4-a (nu că ai avea nevoie, fiind și destul de greu să le produci). Dar important este că acoperă cu ușurință prima jumătate a octavei a 3-a. Și Recorder-ul poate cânta în octava a 3-a. La restul nu am cercetat foarte mult dar urmează. Nu cred însă că sunt multe care acoperă în întregime 3 octave.

Apoi, mai sunt instrumente care nu seamănă deloc cu un fluier, despre care nu voi vorbi aici prea mult pentru că nu le cunosc. Unul este Ocarina, care sună superb, și aveți un exemplu superb mai jos.

Articol publicat în categoria: Inspirație (muzică, filme, cărți)
Vezi și alte articole care ating subiectul: , ,

Poți să lași un comentariu mai jos, dar întâi, am un cadou:

Am pregătit pentru tine o listă cu resurse care te ajută să economisești timp și să lucrezi mai relaxat(ă). Abonează-te la newsletter și o vei primi pe mail, urmată de alte articole care te ajută pas cu pas să cultivi concentrarea, relaxarea și eficiența.

Da, le vreau!

Comments are closed.