Limbajul imaginilor

Unul din principalele lucruri care ne provoacă nouă suferinţă sau bucurie sunt imaginile din mintea noastră. Gândeşte-te acum la ceva care îţi place atât de mult încât consumi în exces – poate fi o ceafea bună, proaspăt prăjită, o prăjitură sau un vin bun. Te tentează? De unde ştii că în acel moment te gândeşti la acel lucru? Pentru că ai în minte imaginea acelui produs. Nu îţi spui mental “prăjitură! prăjitură! prăjitură!”, ci îţi formezi o imagine mentală a unei prăjituri. La fel, când vine vorba de o femei sau un bărbat care te atrage. Prin imagini ne motivăm să facem anumtie lucruri, devenim dependenţi de anumite lucruri sau suntem manipulaţi de către reclame, dar tot prin imagine putem să ne motivăm să facem ceea ce noi alegem şi putem chiar să ne îndeplinim dorinţele.

Una din cauzele atacurilor de panică şi fobiilor într-o anumită situaţie specifică (la metrou, în lift, etc.) este faptul că omul şi-a format (în timp) un film mental care se desfăşoară obligatoriu într-o anumită direcţie (de la început către sfârşit) şi în care ceva groaznic s-ar pueta întâmpla. Odată format acest film, este greu ca omul să se mai controleze. În NLP există un procedeu foarte eficient pentru eliminarea rapidă a fobiilor în care omul învaţă cum să dea mental înapoi filmul respectiv şi cum să îl facă ineficient, astfel încât să nu îi mai provoace frică.

Sunt multe lucruri utile de spus despre imagini, pe care le voi scrie prin articolele care vor apărea la această categorie.

Am pregătit pentru tine o listă cu resurse care te ajută să economisești timp și să lucrezi mai relaxat(ă). Abonează-te la newsletter și o vei primi pe mail, urmată de alte articole care te ajută pas cu pas să cultivi concentrarea, relaxarea și eficiența.

Da, le vreau!