Cum poți reține o parte din lecție în timp ce iei notițe în clasă

Impusca doi iepuri dintr-o lovitura. In acesta articol iti voi da 3 idei despre cum poti invata partial lectia chiar inainte sa se termine ora. La scoala deseori te pun sa iei notite inutile despre lucruri pe care nu le vei folosi in viata. Sau le vei uita si le vei re-invata mai tarziu, cu placere, abia atunci cand tu vei fi pasionat de acel subiect. De exemplu, eu am uitat ce invatam la biologie, desi am fost la olimpiada, dar acum ma pasioneaza nutritia si fitness-ul si am reinceput sa invat despre celule si corp. Dar pentru ca acum te plictisesc lucrurile astea, ai doua probleme:

(1) faci o activitate inutila, luand notite despre lucruri care sunt si pe internet (și nici nu te lasă să bei un espresso ca în poză);

(2) trebuie sa stai sa le re-citesti acasa de mai multe ori, ceea ce iarasi te plictiseste.

Aici pe Focus Coaching, eu, specialistul în memorare distractivă și rapidă, te învăț să transformi totul într-un joc. Ce presupune un joc? Păi:

Iar ca să câștigi, tre să faci lucrurile mai bine și mai repede decât ceilalți. Iată cum:

1. Anticipează întrebările la care vrei să poți să răspunzi

Ca să îți aduci aminte lucruri, trebuie să urmezi următorul principiu: când citești sau auzi informația, ea se STOCHEAZĂ în memorie. Dar ca să ți-o amintești când te întreabă cineva, trebuie să o ACCESEZI. Faptul că stochezi anumite informații în minte nu garanează că, dacă te întreb peste 20 de minute, ți le vei aminti. De fapt, în general garantează că NU ți le vei aminti. Le știi, dar nu le poți extrage din locul în care sunt stocate.

Și atunci principiul este mereu să îți pui singur întrebări, și chiar dacă nu reușești să răspunzi, nu e nicio problemă, pentru că te uiți la ce ai scris. Dar întâi îți pui întrebarea și abia apoi te uiți. Dacă doar te uiți pe ce ai scris, nu reții aproape nimic, decât foarte foarte greu (sau dacă informațiile se leagă de alte informații pe care deja le știai bine, sau dacă e un subiect care te pasionează). Când vrei să înveți repede de tot, și ușor, un subiect care nu te pasionează, e important să îți dai singur test în continuu.

Tu la examen sau la lucrările de control vei porni de la întrebări. De aceea, începe chiar de acum să îți clarific întrebările la care va trebui să răspunzi. Asta te va ajuta când vrei să memorezi.

De exemplu, să zicem că ești la biologie și ai de memorat componentele celulei.

Păi, ce te poate întreba la examen? “Care sunt componentele celulei?”

Deci în primul rând, scrie mare titlul, și lasă un spațiu până la componente, ca să poți mai târziu să îți dai test, adică să citești doar titlul și să acoperi paragraful următor, și să vezi dacă îți aduci aminte.

Dar când îți pui întrebarea, de unde știi dacă le-ai spus pe toate? Ai putea să pui și numărul lor în paranteză, deci să scrii:

“Componentele celulei (5)”

Astfel, când îți dai test, dacă ți-ai adus aminte doar 3, încerci să te mai forțezi un pic să vezi dacă îți aduci aminte încă una sau două. Nu stai mult, 2-3 secunde, și apoi imediat te uiți iar în caiet. Dar întâi încerci, te forțezi puțin (ca într-un joc, când te străduiești să câștigi, nu te lași).

Ziceam că poți să înveți o parte din lecție chiar din clasă. Dacă profesorul mai face câte o pauză sau spune o glumă plictisitoare, imediat tu poți să îți dai repede test, 10-20 de secunde. Dacă face cineva mișto de tine, poți să-i spui că tu n-ai timp de pierdut acasă, că faci alte lucruri mai mișto decât să stai să repeți lecția. Și chiar vei avea timp să faci aceste lucruri, dacă înveți cum îți propun eu.

2. Scrie într-un mod care să permită memorarea rapidă

Din nou, ca să poți să îți dai test, trebuie să poți să acoperi partea cu răspunsul. În fiecare situație poate fi diferit.

Să zicem ca ai cuvinte la engleză sau franceză.

  1. E important să le scrii întâi în română.
  2. Lasă un spațiu până la partea în engleză. Unele cuvinte pot să fie mai lungi, și tre să poți acoperi ușor toată partea în engleză, ca să îți dai test.
  3. La fel, dacă ai un cuvânt cu două variante diferite de traducere, pune în paranteză un (2), ca să știi că trebuie să poți răspunde cu două variante diferite

3. Nu crea obstacole pentru momentul când vei vrea să te pui pe treabă

Atunci când vrei să te pui pe treabă, unul din marile obstacole este faptul că trebuie să faci altceva, înainte să poți începe ce ai de făcut. De exemplu, tre să cauți în caiet. Sau tre să vezi unde ai rămas. Sau tre să îți dai seama care parte e în plus, și care e partea pe care vrei să o memorezi.

Știu că uneori profesorul nu îți dă timp să îți structurezi informația, pentru că el începe să vorbească, și nu începe neapărat în modul în care ai vrea tu să îți notezi, și tre să scrii ce zice el, că altfel rămâi în urmă. Dar când face pauză, tu poți repede de tot să îți sistematizezi informația pe un post-it sau pe un alt carnețel cu foi albe pe care îl ai alături.

Mie îmi place foarte mult să învăț de pe post-it-uri. Sunt mici, comode și poți să le arunci odată ce ai memorat informația. Poți să scrii lejer 20 de cuvinte la engleză, sau la chineză 🙂 După ce ai memorat ca lumea lucrurile, nu mai ai nevoie de post-it.

Cum spunea un profesor de matematică cu care făceam meditație – “scrie pe creier, nu pe hârtie!“.

Sigur, dacă subiectul nu te pasionează s-ar putea să uiți după 3-4 săptămâni chiar dacă inițial ai memorat. De aceea merită să îți re-scrii totul repede-repede pe un caiet sau pe calculator. Și acest proces de re-scriere poate să te ajute să fixezi și mai bine informația. Știi că se spune, dacă vrei să înveți bine ceva, să predai altuia. Când scrii din memorie, e cam același lucru.

Dar post-it-ul te poate ajuta să repeți când ești în metrou, când pierzi timpul, când oricum nu ai altceva mai bun de făcut. Mai târziu vei putea învăța în felul ăsta multe – și chineză, și stenografie, și astrologie și orice te va interesa.

Articol publicat în categoria:

Poți să lași un comentariu mai jos, dar întâi, am un cadou:

Am pregătit pentru tine o listă cu resurse care te ajută să economisești timp și să lucrezi mai relaxat(ă). Abonează-te la newsletter și o vei primi pe mail, urmată de alte articole care te ajută pas cu pas să cultivi concentrarea, relaxarea și eficiența.

Da, le vreau!

Comments are closed.