Cum să reții mai ușor numere și anii la istorie

Probabil chestia asta cu anii la istorie ți se pare una din cele mai absurde lucruri care ți se cer la școală. Sigur că e bine să cunoști evenimentele importante din istorie și să înțelegi motivațiile din spatele evenimentelor, iar asta necesită să știi și perioadele în care au avut loc, dar nu neapărat anul exact.

Totuși, dacă vrei, poți să memorezi ușor orice an, ca să iei 10, și în același timp, să capeți o nouă abilitate pe care de obicei o vedem numai la spionii din filme. Este chiar distractiv.

De ce? Pentru că, învățând să memorezi ani, te poți gândi de fapt la lucrurile care-ți plac ție cel mai mult: filme și alte lucruri la care te gândești des. Tu vei alege la ce să te gândești ca să poți memora instantaneu un an.

Cea mai ușoară metodă

Dacă vrei să poți face asta foarte rapid, cea mai ușoară metodă este să înveți doar sistemul PEG.

În acest sistem, fiecare cifră este asociată unei consoane.

Cu acele consoane poți forma cuvinte (adăugând evident și vocale, care nu reprezintă cifre).

Odată ce înveți asocierile (le poți memora în timp ce mergi cu tramvaiul sau cu metroul), poți memora orice număr care nu e prea lung.

Când ai de memorat un an, care evident are 3-4 cifre (dacă nu e înainte de anul 100), îți creezi un cuvânt care să reprezinte acele cifre și care să fie ușor de ținut minte. Ideal este să aibă și legătură cu evenimentul respectiv. De exemplu, dacă poți să asociezi o bătălie cu un cuvânt de tun, deal, etc. este mai ușor decât dacă vrei să o asociezi cu șoarece sau cu fard. Evident, poți să îți imaginezi că în timp ce se luptau ăia, un șoarece s-a ascuns speriat sub pâmânt. De fapt, poți să asociezi orice cuvânt cu orice imagine, dar atunci când asocierea este ciudată, trebuie să creezi o imagine foarte vie și colorată, de obicei ridicolă, dacă vrei să o ții minte.

Poți crea un cuvânt care să reprezinte toate cele 4 cifre, sau poți folosi două sau trei cuvinte. Tu alegi, după cum îți e mai ușor.

De exemplu, cuvântul “mouse” are însemna 30. “Tie” ar însemna 1 și “pie” ar fi 9.

Să zicem că un anumit oraș a fost cucerit de francezi în 1930. Îți poți imagina un grup de francezi care sărbătoresc, având cravate colorate la gât și mâncând o mare plăcintă, după care vine un șoarece și fură o bucată din plăcintă. Știu, e un pic ridicol. Dacă te străduiești poți găsi asocieri mai deștepte. Promit că, dacă încercați să găsiți câteva asocieri voi și îmi spuneți pe mail sau în comentarii (vor fi activate în curând), și îmi spuneți anii pe care vreți să îi memorați, o să vă ajut și eu cu sugestii.

Dar întâi, învățați sistemul ca să puteți încerca voi.

Metoda mai grea, dar mai rapidă

Metoda mai rapidă presupune să îți creezi dinainte un set pre-stabilit de cuvinte pentru orice număr de la 1 la 99 (plus unul pentru 00 și unul pentru 100, evenutal).

Avantajul este că le ai deja pregătite, și poți să le folosești imediat, fără să stai să te gândești.

Dezavantajul e că durează un pic mai mult să le înveți (3-4 ore, împrăștiate de-a lungul a câte zile vrei tu).

Un alt avantaj este că le poți folosi pentru orice altceva (să reții numărul cuiva, data nașterii, etc.). În majoritatea situațiilor distractive în care poți folosi această metodă, nu ai timp să stai să creezi un cuvânt pe loc, dacă nu ai unul deja stabilit.

Pentru anii la istorie, metoda asta nu e neapărat mult mai avantajoasă, pentru că aceste cuvinte prestabilite nu o să aibă legătură cu anul pe care-l memorezi tu, deci va trebui să forțezi niște asocieri. Dacă ai cuvântul “chair” pentru 64, va trebui să asociezi de exemplu cucerirea unei cetăți cu cuvântul scaun. Se poate, dar e mai greu. Dacă nu te atrage neapărat să ai această abilitate de a memora numere extrem de rapid, atunci poți folosi prima metodă, chiar dacă trebuie să stai să te gândești un pic ce cuvânt să construiești. Avantajul acelei metode este că, dacă ai găsit un cuvânt care chiar are legătură cu bătălia, e mai ușor să ții minte pe termen lung.

Atenție – odată memorat un an în acest fel, nu înseamnă că-l vei ține minte timp de 3 luni. Din când în când mai trebuie să ți-l reamintești dacă nu-l înveți chiar înainte de examen. În general, noi ținem minte pe termen lung lucrurile pe care chiar le înțelegem și cu care avem o asociere emoțională sau se leagă de valorile noastre.

Îți recomand să asculți un podcast foarte interesant realizat de un fost comandant de Navy SEALS – Jocko Podcast – în care el citește și comentează din diferite cărți despre război și experiențele soldaților și generalilor care au luptat în diferite perioade – este foarte, foarte interesant. Cam jumătate din emisiuni sunt despre cărți și jumătate despre disciplină, motivație și leadership. Le poți descărca și audio și să le asculți pe drum.

Articol publicat în categoria:

Poți să lași un comentariu mai jos, dar întâi, am un cadou:

Am pregătit pentru tine o listă cu resurse care te ajută să economisești timp și să lucrezi mai relaxat(ă). Abonează-te la newsletter și o vei primi pe mail, urmată de alte articole care te ajută pas cu pas să cultivi concentrarea, relaxarea și eficiența.

Da, le vreau!

Comments are closed.