Arta disciplinei – Episodul 2: “What, so he’s Liam Neeson now?”

Îți propui uneori lucruri, dar nu le faci pentru că nu te poți mobiliza în acel moment și amâni? Ți se pare că treaba pe care o ai de făcut este ca o misiune imposibilă, nu pentru că ar fi grea, ci pentru că nu-ți vine? În acest articol vreau să îți arăt cum poți să îți ajustezi singur motivația și să fii și tu Liam Neeson în anumite situații.

Click dacă nu cunoști personajul

Dacă nu cunoști personajul care a inspirat articolul, s-ar putea să nu te ajute. Poate ar fi mai interesant să te uiți la primile 10 minute din filmul Taken și să te inspire la acțiune, chiar dacă nu mai revii la articolul meu. Iar dacă revii, atunci vei înțelege de ce îl scriu. Click pentru căutare de surse online.

[collapse]

Vom păstra ideea acestei serii de articole în care ne inspirăm din exemplul unui personaj de film. Analizăm întâi cum face ceea ce face, și abia apoi vedem dacă putem să “furăm” ceva de la el sau găsim altă soluție.

Liam Neeson este un actor care la o vârstă înaintată a început să joace în mai multe filme de acțiune, devenind brusc un fel de Chuck Norris. Datorită performanței exemplare, numele lui a început să fie ca un simbol ce reprezintă o persoană cu o hotărâre și o voință de neoprit, care vine după tine și nu se oprește până nu te prinde.

Dacă înainte existau anumite bancuri cu Chuck Norris, de genul că “Pistoalele îl poartă pe Chuck Norris ca să se apere” sau “Chuck Norris a construit spitalul în care s-a născut”, acum au apărut bancuri de genul “Chuck Norris, înainte să se culce, verifică dacă nu este Liam Neeson sub pat”.

Într-unul din filme, Taken (2008), el joacă rolul unui fost agent CIA care, după ce fiica lui este răpită, le promite răpitorilor că o să-i prindă și o să-i omoare pe toți și, desigur, se duce după ei la Paris, îi găsește și-i omoară pe toți.

Când am văzut filmul nu mi-am pus problema “cum poate să fie atât de tare și de ne-oprit”. Criticul care îmi plăcea foarte mult, Roger Ebert, scria despre asta:

“If CIA agents in general were as skilled as Bryan Mills in particular, Osama bin Laden would have been an American prisoner since late September 2001. “Taken” shows Mills as a one-man rescue squad, a master of every skill, a laser-eyed, sharpshooting, pursuit-driving, pocket-picking, impersonating, knife-fighting, torturing, karate-fighting killing machine who can cleverly turn over a petrol tank with one pass in his car and strategically ignite it with another.”

Mi-a picat fisa abia când mă uitam la un episod din serialul Castle, în care se face referire la personaj. În serial, scriitorul de romane polițiste Richard Castle (interpretat de Nathan Fillion) lucrează cu o detectivă din New York și o ajută în rezolvarea unor crime misterioase. Castle are și o fată foarte simpatică și sunt multe schimburi de replici istețe între ei.

Dar, într-unul din episoade, fata lui era la o petrecere cu o prietenă și este răpită, aparent datorită faptului că se afla în compania celeilalte fete, și în final este dusă și ținută undeva în Paris. Exasperat de faptul că detectivii nu reușesc să facă progrese, și mai ales în momentul în care află că fata lui nu mai este în jurisdicția lor, ci pe un alt continent, Castle decide să plece singur să încerce să o găsească. Cam astea sunt replicile:

Javier Esposito : Paris? What the hell is he doing in Paris?
Kate Beckett : He thinks that he can find her.
Kevin Ryan : What, so he’s Liam Neeson, now?
Javier Esposito : Liam Neeson? Dude’s barely Ashley Judd.
Apropo, pentru cine nu știe engleză, unul din detectivi se întreabă mirat “Ce mă, se crede Liam Neeson acum?”

Cum te ajută asta pe tine să devii brusc mai motivat? Morala poveștii este că și un personaj mai puțin experimentat (Castle), care era doar un scriitor cu mulți bani (și multe relații) poate să fie foarte motivat în momentul în care are ceva foarte important de pierdut dacă nu acționează (pe fata lui). Deseori personajele care sunt foarte motivate nu sunt neapărat deosebit de disciplinate și de puternice. Ei pur și simplu sunt într-o cu totul altă situație decât tine. De exemplu, fostul agent interpretat de Liam Neeson:

Castle, scriitorul, nu prea știe el nimic din ceea ce trebuie ca să prindă niște răpitori, dar are 3 din celelalte 4 puncte asigurate:

Și deși nu este el însuși agent special, deci nu prea poate să facă nimic pe cont propriu (nu cred că știe nici franceză…), totuși își poate folosi resursele financiare imense ca să aganjeze pe cineva care e un fel de Liam Neeson la rândul lui. Apropo, și personajul lui Liam Neeson se folosește de bani pentru a angaja un translator, pentru că infractorii pe care îi urmărea erau albanezi.

Ai grijă și tu, când vezi că te blochezi din cauză că nu ai resurse – poate chiar trebuie să plătești pe altcineva să te ajute cu următorul pas. Nu te zgârci, că pierzi timpul!

Ce poți să furi de la personajul lui Liam Neeson ca să ai și tu mai multă disciplină și motivație?

Nu prea mult. DAR, poți face așa fel încât, ca și el, să fii în mod natural motivat. Atunci când te găsești în situații în care pur și simplu nu-ți vine să acționezi, pentru că nu prea ți-e clar ce să faci, dacă poți să faci, dacă ai șanse, și nici nu ai o miză foarte mare în joc, poți încerca următoarele lucruri.

Poate că deja te enervează faptul că multe din soluțiile pe care le ofer nu țin efectiv de cultivarea disciplinei. Dar cred că pe tine te interesează mai degrabă să reușești să faci ceea ce ai de făcut, indiferent cum, și nu neapărat să ai disciplina de a face lucruri neplăcute sau incomfortabile. Nu pot să te învăț printr-un articol de blog cum să fii un super agent special, și nici eu nu sunt unul. Dar pot să te învăț cum să fii la fel de eficient prin faptul că îți creezi condițiile necesare, ca să nu trebuiască să fii.

Principala idee este că motivația este aproape asigurată atunci când se întrunesc condițiile. Nu presupune că motivația va apărea de la sine la un moment dat, atâta timp cât condițiile rămân aceleași. Schimbă condițiile și motivația va veni. Este ca și cum vei fi efectiv alt om.

Articol publicat în categoria: Motivatie
Vezi și alte articole care ating subiectul: ,

Comments are closed.

Vezi toate articolele despre:

"You tell me that you want to become someone who uses his mind and is body in ways most people don't even dream of, and I will train you, Dan, to be a real warrior." The Way of the Peaceful Warrior

Recomand hosting-ul de la Simplenet!

Ai un site și cauți o găzduire de calitate? O firmă unde să poți discuta omenește cu cei de la suport tehnic? Să nu simți că mai au puțin și îți trag o palmă? Eu cred că i-am găsit. Poți să-i testezi și tu gratuit timp de 10 zile.

Resurse utile și interesante

Vino la GRUPUL DE ANTRENAMENT și amplifică-ți abilitățile mentale prin joc

Învață prin joc cum să ai o memorie mai bună, să-ți echilibrezi emisferele cerebrale. În același timp, poți să dobândești cunoștințe esențiale care să te ajute la job și în viață: noțiuni de web design, scurtături pentru folosirea calculatorului și multe altele. Vezi detalii