Arta disciplinei – Episodul 1: Agent secret în misiune specială

Locuri de muncă în România Joburi în România

Ai văzut probabil filme cu agenți secreți care întreprind o misiune periculoasă și care fac tot ce au de făcut cu maximă focalizare, atenție la detalii, curaj și fără ezitare. Au o hotărâre și o voință de fier să meargă până la capăt. Iar faptul că își găsesc la fiecare pas movitația de a face ce trebuie îi ajută să rămână în viață, ceea ce nu se poate spune despre cei care le stau în cale. Uneori e vorba de acțiuni de rutină, cum ar fi curățarea pistolului sau așteptarea momentului potrivit. Alteori e vorba de alegeri dificile, când trebuie să îți asume un risc sau să lase în urmă pe cineva drag. De ce atunci când tu vrei să înveti, exersezi sau meditezi, deseori:

Hai să vedem care sunt elementele care îl fac pe agentul secret aflat în misiune specială să nu aibă aceste probleme. În filme, agentul secret face tot ce are de făcut cu o disciplină care pare că vine de la sine. Într-un fel, agentul secret este unul din personajele a cărui disciplină este cel mai greu de imitat, întrucât el a fost antrenat special ca să facă ceea ce un om obișnuit nu poate să facă. Pe lângă faptul că nu toți canditații reușeau să treacă testele necesare ca să devină un agent care operează pe teren, agentul pe care îl vezi în film de obicei este unul din cei mai buni agenți activi (de aceea este protagonistul filmnului). Hai să vedem totuși ce face el, și de ce o face atât de bine. O să împart articolul în 3 părți:
– ce face
– cum o face atât de bine
– ce poți să “furi” și să aplici în viața reală.

Ține cont că în aceste articole mă leg de personajele care au disciplină în filme. Nu știu cum sunt agenții secreți din viața reală (serialul Spies din 2017 ți-ar putea da o idee). Cert este însă că agenții din filme te inspiră pentru că fac tot felul de lucruri impresionante, iar asta te poate face să îți dorești să furi ceva de la ei. Eu pot să te învăț cum să meditezi două ore și să îți fie ușor, dar pentru asta trebuie să ne întâlnim de mai multe ori. În schimb, printr-un singur articol cred că te pot ajuta să faci niște schimbări care să te ajute folosindu-mă de exemplul personajelor din film. Chiar dacă aceste schimbări sunt mici, esențialul e că le poți face fără efort. Îți recomand să îți amintești câteva scene din filmele tale preferate cu spioni sau să le cauți pe Youtube. Scopul meu nu e să recreez în articolul meu atmosfera din filme, ci să mă folosesc de ea ca să-ți arăt cum s-o recreezi în viața de zi cu zi.

Ce face agentul secret?

E foarte important să vedem ce face, pentru că asta ne atrage la el. Apoi vom vedea ce îl ajută să o facă.

1. Se antrenează mult, deși în film nu vezi decât rezultatul

În general noi în filme vedem rezultatul faptului că agentul s-a antrenat ani de zile: este în formă, este precis în tot ce face, știe să tragă cu pistolul, este expert în arte marțiale, știe limbi străine, știe să hack-uiască, știe să conducă defensiv, știe să rețină exact arta unui oraș din prima, știe să danseze tango, etc. Dar ca să facă lucrurile acestea el s-a pregătit mult înainte. Unul din puținele exemple din filme în care un personaj se antrenează foarte muuuult este colajul de pe Youtube cu toate scenele din Game of Thrones despre ucenicia lui Arya cu Oamenii fără fețe, în care pare că o oră și jumătate Arya spală pe jos, spală morți și se antrenează să devină “nimeni”.

2. Ia decizii rapid si actioneaza (fără să ezite)

Ți-l poți imagina pe James Bond că ajunge în orașul în care trebuie să îndeplinească o misiune periculoasă și merge câțiva pași, dar apoi se întoarce nedumerit și zice “bă, dar stai, nu trebuia de fapt s-o iau în partea ailaltă?” ?

3. Acționează la momentul potrivit (nu amână)

Mare parte din farmecul filmelor cu spioni este faptul că acționează exact atunci când trebuie. Nu toate scenele impresionante din filmele cu spioni au de-a face cu împușcături și bătăi. Multe scene sunt pline de suspans tocmai pentru că spionul trebuie să pândească momentul potrivit, și reușește să facă lucrul ăsta foarte bine. El poate să acționeze la momentul potrivit pentru că nu are alte obiceiuri care să îl încurce, cum ar fi comoditatea și lenea (cel puțin în timpul misiunii).

4. Acceptă riscurile (nu-si pune problema nu faca ceva de frică)

Spioana află că trebuie să plece până în Israel și că misiunea ei este să seducă un agent secret rus care, dacă va bănui ceva, îi va reteza gâtul fără milă? Ok, lasă toate treburile si se urcă în avion si-a plecat. Află că trebuie să plece până în Afghanistan să interogheze un prizonier ca să afle unde sunt tinuti doi ostatici? Ok, își ia rucsacul și ce-i mai trebuie și pleacă.

5. Face ceea ce este necesar, nu ce e mai comod

Agentul secret face ce trebuie. Acesta este unul din cele mai de temut aspecte ale muncii lui. El nu își permite să se evite anumite acțiuni pentru că sunt incomode. Dacă trebuie să se întâlnească cu mafiotul rus într-un bar periculos din Moscova, păi acolo se duce. Dacă trebuie să asiste la o scenă violentă fără să intervină, ca să nu se dea de gol, face ce trebuie ca să își păstreze acoperirea.

6. Renunță foarte ușor la acțiunile care l-ar împiedica să-și îndeplinească misiunea

El nu pierde timpul, ci face doar ce trebuie și eventual se mai și distrează, dar nu lasă distracția să îl deraieze de la îndeplinirea misiunii. Țin minte scena din Casio Royale când James Bond aduce o tipă la el la hotel, dar exact când ea era mai dornică să facă dragoste, își dă seama de o chestie și se ridică, și sună la room service să ceară niște șampanie și caviar. Tipa e nedumerită. Recepținerul îl întreabă:
– For two?
Și el răspunde sec:
– No, for one.

7. Foloseste resurse ca sa rezolve usor probleme imposibile pentru oamenii obisnuiti

El rezolva mutle probleme si depaseste multe obstacole fara sa faca el un efort pentru ca se foloseste de resursele pe care le are (bani, unelte, conexiuni).

8. Nu se complică

În general, el are de-a face cu situații în care dacă s-ar complica, n-ar mai avea timp să termine treaba și ar fi compromis sau prins. El trebuie să facă lucrurile rapid și cât mai simplu posibil.

Cum face aceste lucruri?

Încă suntem la partea în care analizăm spionul, nu ce poți face tu. Dar partea asta mi se pare foarte interesantă. Majoritatea oamenilor văd ce face spionul, dar nu știu câți stau să analizeze exact cum poate spionul să facă atâtea lucruri bine. Antrenamentul e important, dar e doar unul din motive. Mai sunt si o serie de principii pe care oricine le poate aplica, fără antrenament.

1. Cum reușește să devină expert în atâtea lucruri diferite?

Deși el se antrenează constant, o parte din abilitățile lui nu pot fi dobândite într-o singură săptămână sau chiar într-un an. Oricând ar fi fost de disciplinat, nu ar fi putut să facă tot ceea ce face dacă nu s-ar fi antrenat deja în prealabil. În general noi în filme vedem rezultatul unui antrenament de ani de zile. Spionul este expert în: luptă, hacking, tango, salsa, limbi străine, reparat mașini, condus defensiv, tras cu pistolul, memorie, etc. Dar ca să facă lucrurile acestea el s-a pregătit mult înainte. Uneori ni se mai arată și în film cum se pregătește, dar numai un pic, ca să nu ne plictisim. Un videoclip pe canalul de Youtube Charisma on Command despre James Bond arată la un moment dat ce ar însemna să te antrenezi în viața reală ca să stăpânești chiar și una singură din abilitățile lui, și întreabă “Ți-l poți imagina pe Bond făcând așa ceva?”. Dar ca să fie bun la toate lucrurile pe care le face chiar ar trebui să facă asta. O sa iti spun totusi cateva trucuri când ajungem la “Ce poți să furi de la el”.

2. Cum ia decizii fără ezitare

Cumva el pare să știe în orice situație care este alegerea sau acțiunea potrivită. Spionul deseori are un protocol pentru o serie de situații, alteori este ghidat de către supervizorii lui prin telefon, are posibilitatea de a afla informații în mod ilegal, și în plus, ăsta este jobul lui. Multe situații prin care trece sunt NOI doar pentru un om normal. Dar pentru el, sunt situații foarte similare cu cele prin care a mai trecut.

Așadar, el știe ce să facă pentru că: (1) are informații pe baza cărora să ia acele decizii, (2) are experiență și (3) își permite să facă aproape orice (în film!). Din aceste motive, nu este atât de ușor să-l imiți (în toate situațiile).

Spionul știe la ce să fie atent. Asta ar fi principala diferență între el și tine, dacă ar trebui să fii în locul lui fără o pregătire anterioară. Chiar dacă tu ai fi la fel de atent, de inteligent și ai avea o memorie la fel de bună, tu nu ai știi să te uiți de exemplu dacă un personaj cu care trebuie să te întâlnești are o cută la haină care indică faptul că are pistol pe dedesubt, deși nu se vede. Sau să observi o serie întreagă de detalii despre organizarea unui oraș, despre persoanele din jur, dacă te urmărește cineva, etc.

Când constați că nu poți să iei decizii, trebuie să dezvolți cumva un sistem care să te ajute. Să nu mai trebuiască să te gândești. Dacă nu-i un sistem bun sau dacă nu poți afla care sunt lucrurile la catre trebuie să fii atent, ai încurcat-o. O scenă în filmul Newcomer e foarte relevantă. Este un film destul de interesant, nu neapărat de calitate, dar are un subiect destul de original. Poți vedea direct scena în loc să citești. În primele minute, un agent care vroia să se alăture unei organizații private de asasini-spioni, este ghidat de mentorul lui mai în vârstă care îl învață să memoreze detalii despre împrejurimile – numărul de ferestre ale unei clădiri, etc. La un moment dat îl duce să întâlnească restul echipei. El memorează multe detalii despre clădirea cu pricina, dar când ajunge la etajul respectiv unde îl așteptau ceilalți, unul din ei îl întreabă “Hey kid, what color are my eyes?” (ce culoare au ochii mei?). Problema este că omul ținea ochii închiși. Pentru că pe “noul venit” îl preocupa să observe câte ferestre, uși și etaje are clădirea, nu s-a gândit să se uite la detalii despre persoanele cu care avea de-a face, care într-o misiune puteau fi mai importante.

3. Cum face să actioneze la momentul potrivit

Spionul e mereu pregătit să acționeze. Să riște. Să plece. Să facă un efort. În al doilea rând, el știe foarte bine sa estimeze cat timp va dura fiecare actiune si care sunt consecintele daca ar actiona prea tarziu. Majoritea oamenilor ar acționa la momentul potrivit dacă ar ști sigur că altfel, vor da greș. Când conduc mașina, majoritatea oamenilor întorc volanul exact la momentul potrivit ca să nu intre în stâlp sau să nu iasă de pe șosea (într-o curbă). Problema este că, în multe situații, ai senzația că poți să mai aștepți puțin și totuși, vei putea să faci ceea ce ți-ai propus. În plus, deseori te temi că, odată ce aționezi, pierzi oportunitatea de a mai aduna informații sau a te pregăti mai bine (chiar dacă de fapt, nu te pregătești, pentru că mai mult te strsezi). Sau te temi că, acționând, vei eșua, pe când, înainte să acționezi, știi că e posibil să reușești. Măcar ai speranță. După ce acționezi, afli dacă reușești sau eșuezi, și ți-e frică să afli. Spionul în schimb știe foarte bine că, dacă nu face fiecare lucru la momentul potrivit, a îmbulinat-o. Soluția e clară: trebuie să devii mai conștient de faptul că și întârzierea are consecințe negative, și să îți fie clar care sunt acele consecințe, și atunci automat vei fi mai motivat să acționezi la momentul potrivit (nu trebuie să devii neapărat mai curajos, pentru că simpla cunoaștere – dar cunoaștere clară – a consecințelor așteptării te va ajuta să nu mai aștepți). Mai multe recomandări la partea despre “ce poți să faci”.

4. Cum reuseste sa fie atat de curajos

Sincer, în filme nu prea se explică exact cum a ajuns personajul să fie atât de curajos.

// Atenție, umrează spoilere despre serialul Covert Affairs! //

În Covert Affairs, Annie Walker este luată de la academie cu puțin înainte să termine formarea și este trimisă într-o misiune în care lucrurile o iau razna și cineva trage după ea cu o mitralieră vreo 2 minute, dar n-o nimerește. Ulterior este trimisă în diferite misiuni care inițial nu par foarte periculoase, dar lucrurile iar o iau razna și ajunge în situații de viață și de moarte (și nici măcar nu are pistol, la început). Dar cele mai periculoase misiuni sunt cele pe care ea însăși insistă să le inițieze, sau uneori se duce în anumite misiuni fără știrea supervizorilor. O dată insistă să se ducă în Cuba, cu toate că, în cazul în care ar fi fost prinsă de poliție, ar fi fost imposibil ca agenția ei să o mai elibereze de-acolo și ar fi rămas la închisoare toată viața. Altă dată se duce în Rusia să prindă o super-spioană care deja omorâse vreo 5 alți agenți trimiși după ea, și într-un final este prinsă și băgată la o închisoare secretă de unde abia scapă cu ajutorul unui alt spion. Și asta se întâmpla după ce, anterior, fusese împușcată în inimă și supraviețuise ca prin minune, dar rămăsese cu o problemă care făcea ca, uneori, să aibă niște crize în care nu putea să respire dacă nu-și administra un anumit medicament. Dar tot insista să se ducă în misiuni în țări străine unde o așteptau tot felul de pericole și unde nu era nimeni care să o ajute la nevoie.

Deseori spionul este curajos și pentru că este forțat de circumstanțe. Acesta e un alt motiv pentru care este dificil să îl imiți. Chiar dacă ceea ce vrei tu să faci deseori nu necesită curaj (să meditezi, să faci sport), totuși nu te poți motiva pentru că nu ești forțat de circumstanțe. Trebuie să te motivezi singur(ă). Spionul, chiar dacă trebuie să își riște viața, acționează, pentru că este forțat de circumstanțe. Motivația apare de obicei în două feluri: când știi că vei câștiga o recompensă dacă acționezi și când știi că riști să pierzi ceva dacă nu acționezi.

5. Cum reuseste sa faca ceea ce e necesar, nu ceea ce e comod

Stie bine faptul ca daca ar alege calea mai comoda, nu ar functiona. Este la fel ca atunci când amâni acțiunea. Tinzi să alegi calea mai comodă pentru că nu îți este clar că aceasta va avea consecințe negative. Sau cel puțin încerci să mergi pe calea mai comodă și să eviți discomfortul un timp, până când îți dai seama sigur că nu se poate și că trebuie să accepți discomfortul, dar problema e că uneori, aștepți prea mult.

Din nou, spionul este oarecum “ajutat” de riscul misiunilor pe care le întreprinde, pentru că el știe exact ce s-ar întâmpla dacă ar evita discomfortul: ar pierde o oportunitate care poate fi absolut necesară pentru succesul misiunii, ar eșua cu totul în misiune sau ar fi omorât.

Un exemplu simplu, mai puțin extrem dar care mi se pare că ilustrează foarte clar această idee l-am găsit în serialul Arrow. Eroul principal, Oliver, un american cu un trecut misterios, care se antrenase în diferite părți ale lumii și făcuse la un moment dat parte din mafia rusească, se duce împreună cu partenerul lui (un fost soldat) să ceară ajutorul unor mafioți ruși, pentru că fără ei nu puteau să afle anumite informații. Rusul, bine-nțeles, scoate 3 pahare și le toarnă o vodkă, înainte să treacă la afaceri. Partenerul lui Oliver are proasta idee să refuze (fiind fost soldat, gândindu-se că este la datorie și trebuie să aibă mintea limpede), la care Oliver se uită la el că o privire care parcă ar spune “ești prost?”. În situația asta, rusul nu avea de gând să-i ajute dacă nu ar fi băut cu el. Era un semn de respect, un obicei local la care nu aveai voie să spui nu. Iar Oliver știa asta. Să bei vodkă nu e ceva neapărat incomfortabil, dar exemplul e sugestiv pentru că arată faptul că, dacă ȘTII că trebuie să faci un lucru, îl faci chiar dacă nu vrei. Pe când dacă nu știi, încerci să refuzi. Asta până când îți dai seama că nu se poate.

6. Acordă prioritate misiunii

El renunță la orice ar interfera cu jobul lui în mare parte pentru că este fortat, si in mare parte pentru ca stie ce este mai important: sa finalizeze misiunea. Spuneam că el poate să renunțe cu ușurință la acținuile care l-ar împiedica să termine misiunea. Dar cum face acest lucru atât de ușor? Pentru mulți, este greu să renunțe la obiceiurile care le dau plăcere sau comfort. Agentul are un criteriu foarte clar după care decide ce să facă și cum să facă: să ducă la îndeplinire misiunea. Ca să poți să iei decizii mai ușor și să le execuți fără întârziere, este de ajutor să știi care este lucrul cel mai important.

7. Foloseste resurse pentru că… are resurse!

Indiferent câtă disciplină are, este clar că îl ajută și resursele imense pe care le are la dispoziție. Să zicem că el ar avea disciplina necesară ca să învețe mai multe limbi străine fluent. Dar ca să poată face asta probabil a avut nevoie și de câteva lecții cu vorbitori nativi. Altfel, ar fi putut să învețe gramatica și vocabularul pe cont propriu, și scrierea, dar accentul lui nu ar fi fost impecabil și l-ar fi putut da de gol.

8. Nu se complică

Spionul nu se complică din același motiv pentru care nu amână și pentru care acceptă discomfortul: știe că nu are timp să se complice. Poate uneori are timp, dar și-ar asuma un risc inutil, și preferă să facă totul cât mai simplu, direct și eficient posibil. Principala idee este că el întâi a observat cum îl îngreunează faptul că se complică, a decis că nu își permite să se complice, și apoi s-a străduit să găsească un mod mai simplu de a face lucrurile. Majoritatea oamenilor pe care i-am observat nu sunt motivați de absolut nimic să simplifice modul în care fac lucrurile. Majoritatea se complică cel puțin în anumite situații, cu toate că ar fi foarte ușor să simplifice, și sunt reticenți la ideea de a simplifica (temându-se că acest lucru ar necesita un efort suplimentar, când de multe ori nu este așa).

Ce poți să furi de la el / ce poți să faci ca să acționezi ca un agent secret?

Reține că scopul aici este să poți face o schimbare, chiar dacă una mică, fără efort! Nu cred că poți face o schimbare uriașă doar uitându-te la filme și citind articolul meu (gen, să te scoli la 5 și să meditezi două ore înainte să pleci la serviciu). Dar o schimbare mică și totuși importantă cred că poți să faci.

1. Ca să ai disciplina să te antrenezi

În primul rând îți recomand să-ți propui. Asta le recomand mereu și elevilor mei la Qigong: să-și propună să practice în fiecare zi, măcar 1 minut pe zi, dacă nu 5. Majoritatea oamenilor nu practică ceea ce învață la cursuri pentru că nu își propun. Când vine vorba de tehnici energetice mai ales, secretul este să îți propui să faci aceeași tehnică în fiecare zi, nu mereu alta. Și să începi mereu cu acea tehnică. Dacă vrei să faci trei tehnici diferite, să le faci în aceeași ordine.

Când vine vorba de învățat lucruri, cum ar fi limbi străine, foarte important este să “îți dai test” singur, adică să ai de exemplu o listă de cuvinte în română, și să încerci să îți aduci aminte cum se spune în engleză. Abia DUPĂ ce ai încercat să-ți aduci aminte, să te uiți dacă e bine sau nu. La fel când înveți Tai Chi sau înveți pentru un examen. Principiul acesta te poate face efectiv să înveți cu rapiditatea unui spion, fără să te antrenezi în prealabil. Tot ce trebuie să faci este să accepți că acesta este un principiu util, foarte mulți oameni am văzut că nu sunt de acord să încerce.

2. Ca să iei decizii fără ezitare

Să ai o rutină pentru anumite situații, ca să îți eliberezi creativitatea pentru situațiile unde contează. Se spune că unii oameni de afaceri de succes, precum Steve Jobs, purtau haine identice în fiecare zi, ca să nu irosească energie mentală hotărându-se ce să poarte. Era și un film cu Jet Li, în care el interpreta un asasin nemilos care uneori medita având ca obiect ed concentrare un glonț, și într-una din scene el se pregătește să plece și deschide ușa dulapului, iar acolo era o grămadă de costume, toate la fel, negre. El ia unul și se îmbracă și pleacă în misiune. Iată link-ul aici.

Prima rutină pe care ai putea să ți-o faci este plecatul de acasă. Multă lume cred că pierde timp când se pregătește de plecare (nu știu sigur, că nu i-am întrebat pe toți). Eu unul am reușit să îmi reduc mult timpul necesar ca să plec de acasă stabilind cea mai eficientă ordine a acțiunilor și făcându-le mereu în aceeași ordine. În felul acesta, nici nu pierd timp gândindu-mă ce mai am de făcut sau de luat la mine, și nici nu risc să uit ceva. Unul din pași este chiar verificarea dacă am de luat ceva la mine în mod special pentru locul în care mă duc în ziua respectivă (care se schimbă de la o zi la alta) sau dacă am ceva să-i duc persoanei cu care mă întâlnesc). Deci chiar și imprevizibilul este inclus în program. În plus, este fun, pentru că faci exact ce ar face un agent special. Crezi că cineva poate să fie sigur că a luat tot ce trebuie dacă nu are un protocol sau o rutină? Poate unii pot, dar s-ar putea să îți ia 5 – 17 ani până să descoperi cum să nu uiți nimic fără să ai o rutină. Dacă îți creezi o rutină, atunci poți să reușești chiar acum.

3. Ca să acționezi la momentul potrivit

Spionul  e mereu pregătit să acționeze sau să plece. La fel și tu, ai putea să îți faci ordine în viață, ca să fii mereu pregătit. Să faci ordine în casă. Să faci ordine în frigider – poate vei avea misiunea specială de a pregăti o cină delicioasă pentru cineva cu care ai ieșit la o întâlnire, care s-a încheiat cu el sau ea venind acasă cu tine. Să faci ordine în haine, ca să nu stai să te gândești cu ce să te îmbraci.

Apoi, sa-ti fie clar ce faci cu timpul tau și cât îți ia fiecare acțiune. Aici claritatea chiar te poate ajuta să schimbi lucrurile. De exemplu, ca freelancer este mai greu să fii disciplinat decât ca angajat, pentru că nu pățești nimic dacă amâni lucrurile. Tu trebuie să te motivezi. Atunci când eu nu îmi organizam programul foarte precis, aveam senzația că am cel puțin 18 ore pe zi în care pot să fac ce vreau. Dacă cineva vroia să mă țină de vorbă la telefon 17 minute, și îmi dădeam seama că degeaba vorbim (în situația aceea), stăteam de vorbă. Ziceam “hai că poate fac o faptă bună, și ceva bun o să iasă din asta”. Dar de fapt nu făceam nici o faptă bună, pentru că omul oricum nu ținea minte ce i-am spus și oricum trebuia să îi mai trimit și în scris ce-i spuneam la telefon, și pierdeam și timpul. Acum, dacă un elev pe care-l învăț Qigong mă întreabă ceva ce consider că s-ar putea să mă întrebe și alți elevi în viitor, uneori scriu un articol despre acel lucru sau creez o pagină în suportul de curs online, ca să poată toți elevii mei să citească, în loc să stau 20 de minute la telefon cu fiecare. Mai ales că ce e scris poate fi recitit, dacă ei uită ce le-am spus.

Dar repet, claritatea m-a ajutat să pot să spun “nu mai pot să vorbesc acum, hai că îți trimit ceva scris”. Nu am devenit mai curajos. Nu am devenit mai indiferent dacă cineva se supără pe mine. Pur și simplu, am o percepție mai bună a trecerii timpului și îmi dau seama exact ce anume nu voi mai putea să fac, dacă stau 20 de minute la telefon. În plus, asta îmi permite ca în alte situații să stau și o oră la telefon, dacă cineva are nevoie e îndrumare într-o tehnică spirituală (sau în cultivarea disciplinei), pentru că unele lucruri chiar trebuie discutate față în față sau la telefon. Dar când cineva vrea să cultive disciplina, atunci chiar știu că îl ajut.

4. Ca să ai curaj

Sincer, nu știu cum să te învăț să ai curaj schimbându-ți atitudinea. Pentru fiecare persoană este diferit, pe unii îi ajută coaching-ul, pe alții nu, unii reușesc să se schimbe rapid, alții nu. Aici te pot învăța însă cea mai eficientă tehnică prin care să lucrezi la amplificarea curajului, dar acea tehnică este de natură spirituală și face parte din practica Laya Yoga. Dacă ceva nu se poate rezolva prin alte metode, sunt sigur că se poate rezolva prin această tehnică.

5. Ca să faci ce trebuie chiar dacă e incomfortabil

Să faci duș cu apă rece. Glumesc 🙂 deși poate fi util. Aici este foarte important să-ți dai seama în ce situații varianta comodă nu merge. Crede-mă – în astfel de situații, simpla conștientizare chiar te ajută să faci schimbări concrete. Îți dau un exemplu: mie nu-mi place ca oamenii să se supere pe mine. Când am un client la web design, deseori clientul nu știe ce vrea și uneori, oamenii efectiv nu sunt pregătiți să își facă un site. N-au tip să hotărască ce să scrie, nu au timp să aleagă imagini (dar nici nu vor să le aleg eu în locul lor), nu au timp să ia o decizie după ce eu le fac una sau mai multe variante, ca să pot să finalizez site-ul, etc. Înainte încercam să clarific dinainte cât mai multe lucruri, dar dacă ei insistau să încep să lucrez fără să am toate informațiile, eu începeam, ca să nu se supere pe mine. Dar acum știu câte ore și zile pot să pierd în cazul în care clientul nu își găsește timpul să finalizăm site-ul, și nu mă plătește. Și știind acest lucru, efectiv nu mai pot să accept să încep lucrul la un site dacă îmi dau seama că persoana cealaltă aproape sigur se va răzgândi sau nu-mi va oferi informațiile necesare ca să pot finaliza site-ul. Să accept asta ar fi ca și cum aș lua o bâtă și mi-aș da singur în cap. Nu am devenit neapărat mai curajos, dar îmi este mai clar ce se întâmplă dacă accept astfel de situații. Cu alte cuvinte, mi-e mai frică să lucrez jumătate de lună pe degeaba, decât să risc să pierd un client. În plus, nu mai simt neapărat că pierd un client, când știu că sunt 90% șanse ca acel client oricum să nu mă plătească.

6. Cum să renunți la lucrurile care te împiedică să faci ce e important pentru tine

Aici te poate ajuta să ai un obiectiv mai înalt. De ce faci tot ceea ce faci pe parcursul zilei. Cu alte cuvinte, de ce este preferabil să faci ceea ce ți-ai propus, decât să te uiți la film? Sau să stai pe Facebook? Doar pentru că așa spune un maestru? Chiar dacă tu ești cel care consideră asta, prioritățile tale se mai schimbă, dar obiectivul mai înalt se schimbă mai rar și te poate ajuta.

7. Cum să folosești mai eficient resursele

Dacă nu ai resurse:

Gândește-te dacă nu cumva presupui că nu ai resurse, dar de fapt ai putea folosi altceva. Poate că, de exemplu, ai de oferit un serviciu și vrei să îți faci publicitate, dar n-ai bani. Ai putea să îți anunți prietenii că le oferi 30% din ce primești tu dacă ei te recomandă mai departe. Chiar dacă sunt prieteni, fiecare are problemele lui și uită să te recomande, dar dacă are și el ceva de câștigat, poate își aduce aminte.

Apropo, dacă mă recomanzi pe mine unui client pentru web design, tu poți să primești 30% 🙂 Dar asta e valabil acum (iunie 2018), tu poate citești acest articol în 2039, așa că poți să iei legătura cu mine să mă întrebi dacă mai e valabil.

Un alt exemplu ține de timp, care este o resursă foarte importantă. Un mod de a economisi timp este să observi care lucruri ar putea fi făcute în mai puțin timp dacă ai schimba ORDINEA sau MOMENTUL. De exemplu, dacă eu plec de acasă la ora 7 fără 5 minute, pot să ajung în centru în 20 de minute. Dacă plec la ora 7 și 5, pot să fac o oră până acolo și în plus, este atât de aglomerat în troleibuze încât uneori efectiv sunt obligat să mă dau jos (sau uneori chiar nu poți să te urci, fizic, chiar dacă ai vrea să te înghesui). În plus, dacă plec înainte de 7, pot să stau jos, și asta înseamnă că pot să fac în troleu ce aș fi făcut acasă (să învăț limbi străine, să învăț astrologie chineză, chiar și web design aș putea să fac la nevoie, sau cel puțin să învăț programare).

O idee ar fi să faci o listă cu tot ce îți trebuie într-o săptămână și să încerci să cumperi dinainte cât mai multe (mai ales dacă mergi cu mașina, deci poți să cari oricât). Dacă nu faci asta, poți ajunge în fiecare zi să trebuiască să intri la un magazin pentru că ai nevoie de cel puțin 1 lucru care s-a terminat, și pentru acel 1 lucru ajungi să stai 10-20 de minute (cu așteptarea la coadă, faptul că deviezi de la drum, etc). Și nu îmi spune că meditezi sau spui mantre cât timp stai la coadă – sigur că poți face asta, dar nu este foarte eficient, că tot trebuie să te miști și concentrarea nu este deplină.

Dacă ai o problemă de sănătate și n-ai timp să practici anumite tehnici prin care să o rezolvi (adică ce predau eu), poți folosi în schimb banii ca să îți întărești sănătatea. Multă lume are bani să facă o serie întreagă de lucruri pe care totuși nu le face:

8. Cum să nu te complici

Este foarte important să nu accepți să te complici dacă poți evita asta. Mulți oameni nu găsesc o metodă mai simplă pentru că nu îi deranjează faptul că se complică. De exemplu, mulți nu știu că nu este necesar să scrii “www.” ca să accesezi un site. Și mai puțini știu că nu este necesar să scrii nici “.com”, poți să scrii de exemplu google și să dai CTRL + Enter. Există chiar și trucuri – ușoare! – prin care poți să scrii doar “ml”, să dai “Space” și să apară automat adresa ta de mail, ca să nu o mai tastezi de fiecare dată.

Articol publicat în categoria: Motivatie

Înainte să pleci, am și un cadou pentru tine:

Am pregătit pentru tine o listă cu resurse care te ajută să economisești timp și să lucrezi mai relaxat(ă). Abonează-te la newsletter și o vei primi pe mail, urmată de alte articole care te ajută pas cu pas să cultivi concentrarea, relaxarea și eficiența.

Da, le vreau!