Cum să memorezi hărți sau o zonă din oraș

Te-ai întrebat vreodată cum ar fi să mergi printr-un oraș străin în care pășești pentru prima dată și să ții minte drumul pe unde mergi, să reții organizarea orașului, toate obiectivele importante și chiar unghiurile dintre străzi și distanțele? Să fii un fel de James Bond sau de Jason Bourne atunci când călătorești?

Eu m-am gândit de multe ori la acest lucru, dar până acum nu am reușit să-mi dau seama cum se poate memora o hartă. Știam cum să memorez numere, cuvinte în limbi străine, scrieri ciudate precum chineza, dar nu și hărți. Recent însă, în drum spre Pădurea Băneasa, mi-am dat seama cum.

Memorarea unei hărți te poate ajuta să:

 • reții cât de departe este un anumit lucru (un rond, casa cuiva, o benzinărie, etc.)
 • reții câte străzi sunt între un loc și altul (de exemplu, în Centrul Vechi)
 • reții direcția generală în care trebuie să mergi
 • îți dai seama care drum e mai scurt
 • să te distrezi
 • să te simți ca un spion
 • să fii realmente ca un spion
 • să ajuți pe cineva să găsească drumul
 • să te dai mare față de iubita sau iubitul tău
 • să nu întârzii la o întâlnire pentru că te-ai pierdut ca fraierul 🙂
 • Aici o să îți dau un exemplu foarte simplu și care poate o să ți se pară un pic stupid. Dar așa este în general cu tehnicile de memorare: trebuie să vizualizezi lucruri stupide sau în orice caz, ușor de memorat, ca să reții perfect lucruri abstracte. Pentru că tocmai de aceea ne este greu să memorăm hărți, numere și scrieri diferite de cea occidentală – pentru că sunt ceva abstract.

  Dacă nu tranformi lucrurile abstracte în ceva concret (rațe, mingi de basket, etc.), nu reușești.

  Zona pe care am folosit-o este cea cu Aleea Privighetorilor, partea din stânga față de Restaurantul Casa Albă, și cele câteva străzi mai la Sud de ea.

  Când ești cu mouse-ul deasupra hărții, folosește CTRL + rotița de la mouse ca să dai zoom. Dacă dai doar din rotiță, o să derulezi PAGINA în jos.

  Dacă vrei să te provoci, încearcă și tu să ții minte cât mai multe detalii legate de străzi, ronduri și unghiul străzilor una față de alta. Tu alegi cât de detaliat vrei să reții. Exemplul meu nu va fi exhaustiv, scopul e doar să arăt metoda.

  Iată cum am făcut:

  Reține că pe mine nu m-au interesat decât anumite aspecte. Dacă m-ar fi interesat și altele, aș fi procedat altfel. De exemplu, nu m-a interesat exact lungimea fiecărei străzi, și nici unghiul exact la grad. Am metode și pentu asta.

  1. Ca să rețin configurația generală a străzilor:

  – Șoseaua București – Ploiești
  – Aleea Privighetorilor
  – Bd. Doctor Liviu Librescu

  Mi-am imaginat un echer, așa cum vezi în imagine. Pentru mine, echerul standard (pe care îl am eu în memorie) arată exact așa. De aceea l-am ales pe el. Pentru tine, poate echerul standard are ambele laturi egale. Atunci, trebuie să alegi altceva. Tehnicile sunt personale.

  Orientarea Șosealei București – Ploiești am ales să o memorez mecanic, fără ajutorul unei tenici anume. Pur și simplu am reținut că nu este chiar paralelă cu marginea hărții, ci că, începând de sus, o ia un pic spre dreapta, fiind obligă, dar APROAPE paralelă cu marginea hărții. Pentru mine, a fost suficient.

  2. Ca să rețin destul de exact unde se află rondul

  Ca să rețin cât de departe se află rondul de pe Str. Librescu fațî de Șos. București – Ploiești, am gândit așa:

  Hai să găsesc două animale, unul cu S de la STÂNGA, și unul cu D de la dreapta.
  Presupunând că animalele reprezintă distanțe egale, dacă în stânga se află un singur animal, iar în dreapta două, înseamnă că rondul se află la 1/3 (o treime) a distanței față de Șos. București – Ploiești și la 2/3 față de capătul celălalt.

  Problema este că nu găseam animal cu S, și atunci am ales Șarpele care este suficient de clar.
  Pentru D, chiar nu găseam (ar fi fost dragon, dar pe moment nu mi-a venit), așa că am folosit Duck (în engleză).
  Amintește-ți că eu am inventat tehnica pe loc și am și folosit-o – atât m-a dus capul pe moment.
  Șarpele și rațele mele au funcționat.

  Ca să rețin orientarea Bd. Alexandru Nasta

  Apoi, am decis să memorez și faptul că în dreptul rondului se mai află o stradă, și unghiul ei față de Aleea Privighetorilor. Pentru asta, am vizualizat rondul ca pe o minge de basket care atârna de o sfoară. O minge care atârnă de o sfoară atârnă în general vertical. Nu am vrut să rețin exact la grad orientarea străzii, dar este mult mai verticală (orientată Nord – Sud) decât celelalte străzi).

  Acum provocarea pentru tine ar fi să mai inventezi și alte metode prin care să memorezi mai mutle detalii:

 • orientarea exactă a unei străzi (poți să presupui tu câte grade sunt)
 • unde sunt poziționate stațiile de autobuz
 • la ce număr este magazinul Rovere, etc.
 • Articol publicat în categoria: Învățare și memorie
  Vezi și alte articole care ating subiectul:

  Comments are closed.

  Vezi toate articolele despre:

  "You tell me that you want to become someone who uses his mind and is body in ways most people don't even dream of, and I will train you, Dan, to be a real warrior." The Way of the Peaceful Warrior

  Recomand hosting-ul de la Simplenet!

  Ai un site și cauți o găzduire de calitate? O firmă unde să poți discuta omenește cu cei de la suport tehnic? Să nu simți că mai au puțin și îți trag o palmă? Eu cred că i-am găsit. Poți să-i testezi și tu gratuit timp de 10 zile.

  Resurse utile și interesante

  Vino la GRUPUL DE ANTRENAMENT și amplifică-ți abilitățile mentale prin joc

  Învață prin joc cum să ai o memorie mai bună, să-ți echilibrezi emisferele cerebrale. În același timp, poți să dobândești cunoștințe esențiale care să te ajute la job și în viață: noțiuni de web design, scurtături pentru folosirea calculatorului și multe altele. Vezi detalii