Ceai Pu-Erh cu unt de cocos – claritate și putere

Una din băuturile mele energizante preferate și singura cu care aș înlocui cafeaua este ceaiul Pu Erh, mai ales dacă îl beau cu unt de cocos. Ceaiul Pu Erh este o varietate de ceai negru. Multă lume nu știe, dar de fapt mai multe tipuri de ceai sunt de fapt varietăți ale aceleiași plante: ceaiul verde, alb, negru, galben și Pu Erh. Ceea ce diferă este stadiul în care este culeasă planta, precum și regiunea din care provine, etc. Ceaiul verde este cules mai tânăr. Ceaiul negru, mai târziu. Ceaiul Pu-Erh este un ceai fermentat produs în provincia Yunnan din China și numit după orașul Pu’er. Fermentația duce la oxidarea frunzelor de ceai, care au fost în prealabil uscate și rulate. Gustul său este diferit de majoritatea ceaiurilor negre pe care le-am băut și mă duce cu gândul la pământ și fum, dar în același timp este și dulceag. De asemenea, mi se pare că are un efect mult mai blând asupra mea. Dacă beau un ceai Pu Erh și apoi o cafea nu mă simt atât de agitat ca după o singură ceașcă de ceai negru.

Toată șmecheria la ceaiul Pu Erh este să îl ții la infuzat doar atât cât trebuie, nu un minut în plus. La ceaiul negru, nu trebuie să fii atât de precaut. La ceaiul verde de asemenea trebuie să fii atent și să nu îl ții prea mult, dar totuși eu pot să beau un ceai verde care a stat la infuzat cu 2-3 minute mai mult decât trebuie. La ceaiul Pu Erh, chiar și un minut în plus mi se pare că îl face să-și piardă complet gustul, care altfel este bogat, misterios și, cum spuneam, cu gust de pământ, fum și dulce în același timp. Mă refer aici mai ales la cele la pliculeț, de la Sonnentor sau de la magazinele DM. Am avut o dată și bile de ceai Pu Erh de la o ceainărie mai scumpă și din acelea puteai să faci ceai de 2-3 ori minimum, însă nici acolo nu ieșea prea bun la gust dacă îl lăsai prea mult. Varietățile menționate, la pliculeț, se țin maxim 4 sau 5 minute, după cum scrie pe cutie, ca să iasă bun.

În Medicina tradițională chineză, ceaiul negru, inclusiv Pu Erh, are un efect energetic de întărire a sănătății rinichilor, care guvernează și sănătatea creierului și a oaselor. Prin urmare, vei avea o capacitate de concentrare mai mare în timp. Ceaiul verde, în schimb, chiar dacă este aceeași plantă, are un efect răcoritor, având alte beneficii, de un alt tip. În același timp, am citit un studiu care arăta că ceaiul Pu Erh face ca bacteriile care produc carii să nu se mai poată prinde atât de ușor de smalțul dinților, ceaiul având și efect antibacterian. Același efect în are și ueliul de cocos pe care eu îl adaug deseori în ceai.

De ce cu ulei de cocos? Voi scrie în alt articol despre acest aliment miraculos, unul din cele mai complexe și benefice 5 alimente după părerea mea, dar ideea este că mai ales dimineața, uleiul de cocos, mai ales dizolvat în ceai fierbinte, ajută ficatul mai mult decât în alte momente ale zilei. În plus, uleiul de cocos este extrem de benefic pentru creier și nu în ultimul rând, este delicios! Cred că și Worf dacă ar gusta un ceai Pu Erh preparat de mine ar spune, ca și despre sucul de prune: “Hm… A warrior’s drink!”

Articol publicat în categoria: Concentrare, Echilibru, Sanatate
Vezi și alte articole care ating subiectul: ,

Poți să lași un comentariu mai jos, dar întâi, am un cadou:

Am pregătit pentru tine o listă cu resurse care te ajută să economisești timp și să lucrezi mai relaxat(ă). Abonează-te la newsletter și o vei primi pe mail, urmată de alte articole care te ajută pas cu pas să cultivi concentrarea, relaxarea și eficiența.

Da, le vreau!

Comments are closed.