Aplicații care te fac mai eficient

Action Outline – te ajută să organizezi oricât de multe informații astfel încât să le găsești în maxim 3 secunde. Poți organiza link-uri, citate, liste cu filme, date de naștere sau poți crea câte un fișier pentru fiecare materie la care înveți sau proiect important la care lucrezi. Poți folosi varianta gratuită timp de 30 de zile.

AutoHotKey – te ajută să lansezi rapid orice program sau să faci să apară aproape instantaneu adresa ta de mail, un text pe care-l folosești des, o frază, etc. Poți să scrii “bz” și să apară Bună ziua, mă numesc Dan și vă scriu în legătură cu” sau poți să scrii “ozf” și să apară “O zi frumoasă!”. Poți să apeși tastele CTRL și M și să te ducă direct în căsuța de mail, chiar dacă browser-ul era închis. Poți să dai CTRL + S și să pui calculatorul să se stingă după 40 de minute, ca să asculți o melodie relaxantă până adormi.

Noisli – un site cu sunete foarte relaxante din natură. Pe mine uneori mă ajută să meditez, chiar mai mult decât muzica special creată pentru meditație. Și asta în condițiile în care predau de peste 11 ani meditația. Ce-i drept, acum nu prea mai simt nevoia de niciun fel de ajutor, dar site-ul ăsta îmi dă o stare foarte bună atunci când îl folosesc. Poți să combini diferite sunete și să le dai mai tare sau mai încet: ploaie, un râu care curge, valurile mării, foșnet de frunze sau chiar sunetul pe care-l auzi când mergi cu trenul.

Diactritice.com – te ajută să pui diacritice la un text deja scris. Îți economisește mult timp. Tu trebuie să alegi varianta bună doar acolo unde există mai multe variante, de exemplu “ca” și “că”.

Solveig Video Splitter – un program foarte versatil de tăiat bucăți din filme, care chiar și în varianta gratuită te lasă să decupezi filme la calitate foarte mare și să salvezi bucăți lungi. Te limitează doar în sensul că după vreo 3 conversii se închide, dar poți să îl deschizi din nou.

Canva – te ajută să creezi afișe, cărți de vizită, bannere pentru site și multe altele foarte ușor, intuitiv. Are și multe design-uri de la care să te inspiri și pe care le poți modifica după nevoile tale. Deși este ușor de folosit, să știi că durează totuși mai mult decât cu Photoshop – dar dacă nu știi Photoshop sau nu-l ai, Canva te poate salva.

Pixlr – un editor de poze creat tot de Adobe, gratuit și online. Nu are toate funcțiile Photoshop-ului, dar este destul de puternic și gratuit, nu ocupă loc pe hard și îl poți folosi de oriunde.

Facebook Lite – rămâi fără spațiu pe mobil sau te enervează aplicația standard de Facebook? Eu folosesc de mult timp Facebook Lite și mă descurc foarte bine. Are anumite limitări, dar momentan eu nu mă lovesc de niciuna.

Lumosity – jocuri pentru dezvoltarea atenției, memoriei, vitezei. Nu am vorbit cu niciun neurolog să-l întreb dacă astfel de jocuri chiar te ajută să gândești mai bine și în situații de zi-cu-zi, cu alte cuvinte, dacă dezoltă mintea în general, și nu doar în contextul acelui joc pe care îl joci și al altora foarte similare. Dar cei care le-au creat spun că da. Mie îmi plăceau mult ăla cu trenurile și ăla cu ochit păsările.

gStrings – site-ul meu este despre dezvoltarea abilităților și cred că mulți dintre noi ne-am gândit măcar o dată să cântăm la un instrument sau din gură. Uite o aplicație care îți arată notele pe care le cânți. Poate cânți la flaut și îți sună prost. Sau poate încerci să atingi o anumită notă cu vocea și nu-ți dai seama dacă-ți iese. Sau poate vrei să acordezi chitara mai rapid (deși probabil că dacă ai chitară deja cunoști o astfel de aplicație).

Tu ce altceva ai mai vrea să faci, și nu reușești?

În această listă vor mai apărea și alte aplicații utile, unele recomandate de alți specialișiti în “life hacking” și “time hacking”, chiar dacă eu nu le-am folosit pentru că nu am avut nevoie de ele.