Ce să alegi, SRL sau PFA?

Vreau să îți dau câteva informații pe care le-am aflat discutând cu contabili, participând la webinarii despre înființarea de firme.

Scopul pentru care scriu articolul este să îți economisesc timp. Vei știi:

Nu am văzut pe nimeni care să ofere informațiile atât de clar și pe scurt cum vreau să o fac eu. Mie mi-a luat mult să înțeleg situația per total. Ideea e așa:

  1. Înainte PFA-urile aveau multe avantaje, acum nu mai e chiar așa.
  2. Ca PFA poți să alegi un număr limitat de coduri CAEN și trebuie să demonstrezi că ai competența necesară (vrei să ții training-uri, trebuie să fii formator autorizat).
  3. Ca firmă, poți să pui oricâte coduri CAEN și nu trebuie neapărat să ai o certificare, de exemplu în informatică, pentru a realiza site-uri web.
  4. Pentru firmă trebuie să ai contabil, pentru PFA nu neapărat. Ăsta ar fi principalul dezavantaj al firmei, că dai 100-400 de lei pe lună chiar dacă nu câștigi nimic.
  5. Înainte era dezavantajos la firmă că trebuia să aștepți până la sfârșitul anului ca să scoți banii. Acum se poate o dată la 3 luni, deci nu mai e așa mare dezavantajul.
  6. Ca să poți scoate banii lunar, când ai firmă, trebuie să îți dai salariu. Dezavantajul este că salariul minim e destul de mare, și dacă tu vrei să începi să faci coaching sau masaj acum, s-ar putea în primele 3 luni să nu câștigi atât cât un salariu minim. În plus, vei plăti obligatoriu și pensia (CAS) și asigurarea de sănătate (CASS).
  7. Dacă ai firmă dar nu te angajezi în propria ta firmă, nu trebuie să plătești la pensie.

În curând o să mă mai documentez suplimentar pentru mine, și atunci voi reveni cu informații actualizate.

Vă recoand un grup de contabilitate pe Facebook.

Vezi, sunt mai multe lucruri utile pe care le poți afla dacă urmărești postările Focus Coaching, nu doar articolele mele. Dar nu ai timp să re-vizitezi mereu paginile ca să vezi dacă a apărut ceva nou. E mai simplu să te abonezi la newsletter, unde poți să îmi spui ce ai vrea să primești.

Articol publicat în categoria:

Poți să lași un comentariu mai jos, dar întâi, am un cadou:

Am pregătit pentru tine o listă cu resurse care te ajută să economisești timp și să lucrezi mai relaxat(ă). Abonează-te la newsletter și o vei primi pe mail, urmată de alte articole care te ajută pas cu pas să cultivi concentrarea, relaxarea și eficiența.

Da, le vreau!

Comments are closed.